nyaralas-kaland! CTRL-D-vel a kedvencekhez!
Bortúra Toszkánában

JelentkezésUtazási tanács #95

"Duplán ellenorizzük, hogy a repülotéren a kézitáskában nincs-e kés, vagy olló, vagy bármi, amit tilos a gépre felvinni."


Kultúrsokkegzotikus kultúra Életkor: 12+ év.
Nehézségegzotikus élmény

 Cimke: utazás túra kirándulás nyaralás

Oszd meg ezt az oldalt!
 


Nyomtat fekete/fehér színes hegyekben járunkhoszabb séta / trekkinghoteles szállás, bizonyos szállásokon egyágyas szoba igényelheto felár ellenébenvonatos út
Azt hiszed, veled történt meg egyedül, és csodálkozol rajta, mint valami szokatlan dolgon, hogy hosszú utazásod s a sokféle vidék változatossága sem oszlatta el kedélyed nyomasztó bánatát? Szívet kell cserélned, nem égboltot.
mondasok utazasos kozmondas Seneca

Lágy lankák, szoloskertek, ciprus-és olajfaligetek: így ismerjük Toszkánát. Csak a második pillantásra mutatkozik meg e vidék igazi arca - nem csupán derus tájak és világhíru városok kulturális egyvelegérol van szó. A kietlen Maremma vad szépsége, a vidék eldugott, lélegzetelállító kincsei, a borospincék ellenállhatatlan bája: ezeken keresztül ismerhetjük meg igazán Toszkánát. Utunkon a régió szerelmeseit a kitaposott turistautaktól távol fekvo ösvényeken kalauzoljuk, mindezt pedig kulináris élvezetekkel tesszük még tökéletesebbé: a régió legjobb boraival és ételeivel. Már repülovel is!

Program

toszkana bortura
1. nap Érkezés Toszkánába
Reggel 5 órakor indulunk Budapestrol busszal. Találkozó 4:30-kor a Dózsa György út, Mucsarnok parkolójában, a homokóránál. Kb. 14 órás utazás után érkezünk Firenze külvárosába, ahol az elso éjszakát töltjük. A szállodában megvacsorázunk.
Akik repülovel érkeznek, a repülotéren taxi várja oket és szállítja a szállodába, ahol majd a csoporttal találkoznak.
bortura toszcanaban

2. nap Greve in Chianti, San Gimignano
Reggeli után a Firenzétol néhány kilométerre fekvo Chianti vidékére utazunk. Dimbes-dombos vidék ez is, változatos növényzettel. Szemünk már hozzászokott ugyan a ciprusligetekhez, de a szolo, ciprus, olajfa sorminta látványát nem lehet megunni. Chianti szívében Greve jelentos szolo-és bortermelo város, ahol rögtön megcsap bennünket valami furcsa, enyhe dohszag.

Bár a hegységet autópálya veszi körül, mégis oriz valamit az érintetlen természetbol. A falvak itt szegénységet árasztottak magukból a XIX. századi reformokig, valódi virágzásuk a francia mintára bevezetett borhitelesítés óta indult meg. A bortermelés azonban régi hagyomány itt, Greve dicsekedhet a Chianti Classico központja büszke címmel, melynek megkülönbözteto jele a fekete katoszkana borturakas.

bortura toszcanaban
A hiteles Chianti Classico termelése egy szigorúan meghatározott, viszonylag kis területen folyik. Meglátogatjuk Greve-t, sétálunk egyet a hangulatos falucskában majd betérünk Itália egyik leghíresebb henteséhez, a Macelleria Falorni-ba. Hús és sajtimádóknak kötelezo!
A Chianti vidékkel ismerkedo elso borkósolónkon egy festoi borászatba látogatunk.

A Chianti vidékérol továbbutazunk Sienába, ami San Gimignano mellett az egyik legnagyobb toszkán csoda, amely olyan, mintha valamiféle varázslat folytán egyenesen a középkorból csöppent volna bele a XXI. századba. A kagyló alakú foteéret, a Campot megyünk megcsodálni, ami egyedülálló a világon.

bortura toszcanaban

A téglával kikövezett hatalmas tér ad otthont a világhíres Palio-nak évente kétszer a Szuzanya ünnepén. A térrol boltíves árkádokon át, lépcsokön felkapaszkodva érünk fel a fekete-fehér zebracsíkos Dómhoz, ami a világ egyik legértékesebb építészeti kincse. A csodálatos dóm megtekintése után folytatjuk utunkat San Giminano felé. A város híres tornyainak szépsége és varázslatos bája szinte belefojtja az emberbe a szót. Hagyjuk szóhoz jutni a mestert, André Suarést, aki ennél eredetibb várost nem látott egész Olaszországban.

A századelon járt ott, és a következot jegyezte fel: "én vagyok az egyetlen külföldi itt, ezen a szép augusztusi délutánon, mely perzsel és elbágyaszt..."

Boldog kor. Mi ne reméljük, hogy egyedül leszünk, mint Suarés, amikor San Gimignano felfedezésére indulunk, hiszen Itália egyik legbájosabb és legkedveltebb úticélja ez a városka. San Gimignano. Fénykora rövid fél évszázadig tartott a XIV. században, amtárként és erodként egyaránt használatos tornyok többsége összedolt, a hatvannál is többol ma mindössze tizenhárom maradt. A város valódi ékszerdoboz, és az egyik toronyból kialakított kilátóból fantasztikus a látvány a lágyan hullámzó dombokkal.

Mai második borkóstolónk Pancoléban lesz, egy pirinyó falucskában, a Cesani pincében. Ez egy igazi családi vállakozás, ahol kis mennyiségben, szívvel-lélekkel készítik a bort, és itt lesz alkalmunk megkóstolni a Toszkánára kevésbé jellemzo fehérborok közül is párat.

Este indulunk tovább Toszkána szívébe, Montepulciano környékére, ahol a következo három éjszakát töltjük. A szállodában már vár minket a jól megérdemelt vacsora.
bortura toszcanaban

3. nap Montalcino, Cortona, Montepulciano
Reggeli után Montalcinoba, az isteni Brunello liliputi hazájába indulunk. A domboldalba épült városkát egy hatalmas fellegvár orzi, amely ma a környék szoloi felett orködik. Az elso borászatunk felé tartva, egy puszta mélyén, fák oltalmában áll a San. Antimo-apátság kristálytiszta román stílusú épülete. Egyszeru és fenséges épületrol van szó, amelyet az isteni fény öltöztet pompába.

Elso borkóstolónkon megkóstolhatjuk a fenséges Brunellót is, ami egy olyan Montalcino környéki borfajta, amelyet fahordóban akár húsz évig is lehet érlelni. A kellemes borok után rövid sétát teszünk Montalcinoban.

bortura toszcanaban
Északabbra tartunk, Cortona felé, amely egyike azoknak a hegycsúcson levo kisvárosoknak, amelyek mindenfelé lejtokre épültek. Gyönyöru apró utcácskák, lépcsok és kis köves utak legvégén juthatunk el a város legmagasabb pontjáig, ahonnan festoi a kilátás, a távolban pedig a Trasimeno tó tükre fénylik.

Itt minden kacskaringós utca a fotérre vezet, de útközben találkozunk apró, szilvafákkal büszkélkedo terecskékkel, csodás pálmafás palotakertekkel, vagy kézmuves boltokat rejto árkádokkal. Az ebédünket valamelyik hangulatos étteremben fogyaszthatjuk el.

Visszaindulunk a csodálatos és gogös nemesi város, Montepulciano felé, amely úgy vonzza magához a ritka látogatót, akár a mágnes. A városfalakról mindenünnen a hullámzó dombokra, és a Vino Nobile nevu, nemes olasz szolofajta ligeteire nyílik kilátás. Hogy a szolofajta nedu formáját is dicsérhessük, egy, a városka környéki borászat felé tartunk egy borkóstolós pincelátogatásra.
4. nap Sorano, Pitigliano
bortura toszcanaban
Ma még délebbre indulunk a zord Maremma felé. Az egykori mocsárvidéket még Mussolini idején csapolták le, és tették a földet muvelhetové. Érintetlen természeti környezet ez, fenyokkel és örök zöld tölgyekkel, vaddisznókkal, ozekkel, bivalyokkal, tehenekkel és vadlovakkal. Toszkánának egy egészen más arcával ismerkedhetünk meg. Kopár, vad vidék ez, ahová a forradalmi gondolatok és a reneszánsz humanista eszméi soha nem tudtak behatolni.

Utunk eloször a kanyargós, gesztenyefákkal borított bazalttufák meredek falai közt vezet Soranoba. Az apró, etruszk eredetu középkori városka igen elhagyatott, itt biztosan nem fogunk sok turistába botlani, azonban fantasztikus kis éttermeket és boltokat fedezhetünk fel a kanyargós utcákon.

Ezután kis kitérot teszünk Sovana egyutcás falucskába, ahol egy régi patinás szálloda étterme 2 Michelin csilltéshez képest meglehetosen olcsón megebédelhetünk az étteremben. A fantomfalu megelégszik egyetlen utcácskával és egy kissé düledezo román templommal, Sovana hangulata azonban leírhatatlan, ezt látni-érezni kell.

bortura toszcanaban


Ha idonk engedi, a szállodánk felé a hazaúton kis kitérot teszünk a Bolsenai-tóhoz egy rövid fotószünetre.
5. nap Utazás haza
Reggeli után indulunk haza. Egésznapos utazás után az éjszakai órákban érkezünk vissza Budapestre. Útközben rövid kitérot teszünk a firenzei repülotérnél, hogy a repülovel utazók elérhessék a járatukat hazafelé.


 


További vízum és országinformáció: Külügyminisztérium

Az utazás alatt érintett ország vagy országok: Olaszország
Jelentkezés:
vagy a Jelentkezés menüpontban tudsz jelentkezni, vagy töltsd le a jelentkezési lapot és küldd el nekünk e-mailben. Az út árait itt találod.

Keresés


kalandtura

Kalandtúrák (1)

motoros_utak

Motoros túrák (1)

korutak

Körutazások (1)

borwellness

A weblapot készítette ARI & webdesign-webtervezés-honlapkészítés
Friend Link: Nike Elastico Pro III IC Air Jordan 3.5 Men MBT Fora Gtx Women Nike Free Flyknit NSW MBT Flame Chaussures MBT Fora Gtx Damen Supra Bleeker Women Air Jordan 4 Adidas Ultra Boost Olympic Adidas John Wall 2 Homme Saucony Shadow 6000 Chaussures