adventure company in Hungary Jelentkezz hírlevelünkre - ajándékok várnak!

nyaralas-kaland! CTRL-D-vel a kedvencekhez!
USA route 66 autós túra
Hírlevél feliratkozás:JelentkezésUtazási tanács #14

"Soha ne adjunk fel folyadékot a repülogépre (pld. üveg bor, pálinka). Nagyon kellemetlen, ha eltörik az üveg - és sokszor eltörik"


Kultúrsokkegzotikus kultúra Életkor: 12+ év. Min/max létszám: 1/10 fő.
Nehézségegzotikus élmény

 Cimke: utazás túra kirándulás nyaralás

Oszd meg ezt az oldalt!
 


Nyomtat fekete/fehér színes sokfajta aktív program az út részeautós út, vagy egyéni utazásnagy hoingadozás várhatósok napsütés, esetleg extrém meleg várhatórepülos út
Azt gondolom, hogy nincs jobb módja eldönteni, hogy szeretek-e vagy utálok bizonyos embereket, amíg nem utazom velük.
mondasok utazasos kozmondas Mark Twain

Keresztül az USA 66-os úton (autós túra)

2018. máj. 3. - nov. 28.

Némely álomért érdemes élni, ez a túra is ilyen... Végiggurulni Amerikán sokak vágya! Egy olyan kalandot nyújtunk neked a 4300 km autózás során, amit garantáltan életed végéig emlegetni fogsz...
Nem csupán egy túráról van szó, hanem egy felfedezésrol, egy álomról, amit sokan egy életen keresztül dédelgetnek. Egy Új Világban fogsz eltölteni 2 hetet. Ismerkedj meg 9 amerikai állammal testközelbol... Blues és country zene, indiánok és cowboy-ok, hegyek és sivatagok....

route 66 túra
Keresztülutazni Amerikán régóta vágya az embereknek, azonban sokáig nem volt mivel, vagy nem volt hogyan, vagy nem volt mibol - sot, egészen 1926-ig nem is volt min...

1920-ban született meg az ötlet, hogy kellene egy olyan utat építeni, amin el lehet jutni az USA keleti partjáról a nyugatira, a valóságból az álmok és ígéretek földjére.

Az építkezések elkezdodtek, és 6 év alatt megépült az elso amerikai transzkontinentális autóút Chicago és Los Angeles között, amin órákig lehetett úgy haladni, hogy az ember nem találkozott forgalommal. Az ötvenes években a 66-os útból mítosz született, mára pedig már legendává vált.

Eloször a kalandorok és szerencsevadászok hajtottak nyugatra, majd a gazdasági válság idején a nincstelenek és nélkülözok keresték a jobb létet, a második világháború idején a katonaság használta az utat, az 50-es években mindenki arról álmodott, hogy vesz egy rózsaszín Cadillac-et (amihez elengedhetetlenül párosul A Szoke No), majd irány nyugat, California, ahol kolbászból volt a kerítés... A 60 - as évekre a szex, drogok és a rock and roll vonzotta a hippiket a VW minibuszokban az Angyalok Városába.

Érdekes, hogy ma már nincs összefüggo 66-os út, hivatalosan a 80-as évek közepére megszunt, átnevezték, azonban néhány szakaszon tudunk még a jó öreg 66-oson gurulni.

A forgalom növekedése megkívánta a szélesebb, modernebb sztrádák építését, így sok helyen egyszeruen mellévarázsolták az új utakat (I55, I44, I40 stb.) - mivel hely volt ott boven.

A régi 66-ost megtartották szervizútnak, a sztrádák már nem vezettek át a kisvárosokon és falvakon, ezért ezek folyamatosan elnéptelenedtek, nekünk azonban számos lehetoséget biztosítva ezzel a szellemvárosok megismeréséhez.

Az út áthalad 3 idozónán és 8 államon: Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona és California, valamint teszünk egy kis kitérot Nevadába is (Laughlin).

Útközben élvezzük az állandóan változó tájat, a dinereket, az útszélén 80 éve rozsdásodó autóroncsokat, az öreg benzinkutakat, viszont internetezni is tudunk a hotelszobákban. Igazi idoutazás igazi kalandoroknak. Meglátogatunk néhány nemzeti parkot, majd az út végén megpillantjuk az óceánt. Vigyázat: a motorozás függoséget okozhat!

A túra ugyan Chicagóból indul, de lehet kezdeni akár New Yorkban is...
1. nap: Budapest - Chicago
Reggel indulunk egy menetrendszerinti repülogéppel az Amerikai Egyesült Államokba. Délután érkezünk meg Illinois állam fovárosába, Chicagóba. Megpróbálunk átállni a helyi idore, amely 7 órával kevesebb az itthon megszokottnál.

A repülotéren felvesszük autóinkat, és útvonalunk elso hoteléig ki is próbáljuk oket (40 dollárt spórolunk a taxin!)

route 66 túra

Az esti program egyéni fakultatív városnézés, fényképezkedünk a 66-os út kezdetét jelzo táblánál, majd a Willis Tower (volt Sears Tower) tetejérol csodáljuk meg a megdöbbento kilátást (104 emelet magasságból). A bátrabbak kiállhatnak az üvegerkélyre, hogy a nagy magasságból fényképezzék a hangya nagyságú autókat a mélyben. A város az észak-amerikai zene egyik fellegvára, feledhetetlen élmény várja a fáradt utazókat.
2.nap: Chicago-St Louis, táv: 514 km
Reggel túlságosan is korán magunktól ébredünk, mivel még nem sikerült megszokni az idokülönbséget, ez nem baj, hiszen ma elég sokat kell vezetnünk.

Kezdetét veszi a nagy kaland!

Mai utunk során több helyi érdekességet látunk majd: régi benzinkutak és még régebbi éttermek mellett repesztünk el. Tengernyi kukoricaföld zöldell a 66-os út mindkét oldalán. Most tudatosul bennünk igazán: megérkeztünk a vidéki Amerikába! A legfurább úton Auburn mellett utazunk: téglából épített eredeti 66-os szakasz az 1920-as évkbol!

route 66 túra

Elso látnivalónk a Gemini óriás lesz, amely 1962 óta szolgálja ki az éhes utazókat. Odellben megállunk a régi benzinkútnál, ahol 1932 és 1966 között lehetett tankolni. Ebben a faluban áll az a templom is, amelyhez a 66-os út alatt egy alagutat fúrtak, hogy a hívek gond nélkül átjuthassanak a forgalmas úton az istentiszteletre. Manapság viszont csak mi leszünk ott.

Pontiac-ban elidozünk egy remek oszibarack pite mellett az Old Log Cabin Inn-nél, amit egyszeruen felemeltek és megfordítottak, amikor az új foút elkészült és a forgalom már ott nyüzsgött nyugat felé. A kukoricaföldek között a régi úton találunk egy aszfaltrajzot a 66-os út térképével. Itt szembesülünk az út hosszával: tulajdonképpen még el sem indultunk...

Hamarosan Atlanta (pici falu Illiniosban) felé pöfögünk, ahol Óriás Paul fogad minket egy gigantikus hot-doggal a kezében. Lincoln a következo állomás, ahol a világ legnagyobb szekerére csodálkozunk rá.

route 66 túra

Hosszú és szép utakon autózunk tovább, mielott megérkezünk Carlinvillbe, ahol Angus Bailey szelleme a mai napig kísért a kocsmában.

Mt Olivban elhajtunk egy másik idos benzinkút mellett és megállunk a roncstelepnél, ami mögött ott a nyúl, aminek nyulagolni lehet a hátán.

Átlépünk Missouri államba, St. Louis mellett autózunk a Mississippi-folyó felett, ahol Amerika egyik legérdekesebb vidéke fogad minket. Északról láthatjuk a világ leghosszabb gyalogoshídját, ami egykor a 66-os út aktív közlekedési hídja volt, de régen eljárt felette az ido...

Az esti órákban érjük el szállásunkat St Louis külvárosában.
3.nap: St Louis - Sprigfield, táv: 377 km
Reggeli után fantasztikus kétsávos utakon autózunk.

Nyugati irányba haladva az erdok találkoznak a prérivel, és sok ezer természetes barlangot rejt a föld mélye. Az egyik leghíresebb a Meramec-barlang, ahol a bandita Jessie James bujkált a vadnyugat hoskorában az ot üldözo sheriffek elol - nem is eredménytelenül! A túra 1 óra 20 percig tart, akinek ez hosszú ido, az csónakázhat a Meramec folyón.

route 66 túra

Délután Kubában is járni fogunk, itt látjuk a világ legnagyobb hintaszékét. A nap vége elott megérkezünk a túra egyik legszebb vidékére, a Hooker`s Cuthoz. Itt egy egész hegyen kellett keresztülvágni az utat, ami a 30-as években komoly technikai kihívást jelentett a mérnököknek. Itt szintén megfigyelhetjük az út szegélyezését: úgy gondolták, hogy a kifelé ívelo útszegély az úton tarthatja a jármuveket. Hamar rájöttek a hibára, de már nem bontották vissza az út szélét.

Mindösszesen néhány km távolságban elénk tárul Devil`s Elbow. Az 1870-es években a fakitermelok itt úsztatták le az árut, de a Big Piney folyó homokpadja állandóan megakasztotta a szállítmányt, ekkor kapta a nevet ez a csodálatos hely. Iszunk egy üdítot a didis bárban; leszerelt tengerészgyalogosok társaságában: a mennyezetrol rengeteg melltartó lóg le, és mindnek biztosan megvan a maga története...
4.nap: Sprigfield -Stroud, táv: 429 km
Mai elso látnivalónk a Spencer-híd és mögötte egy szépen restaurált benzinkút. Hamarosan átugrunk egy villámlátogatásra a tornádók és Óz hazájába: Kansas államba.

Átkelünk a múlt század 20-as éveiben készült Rainbow Bridge-en (Szivárvány-híd). A híd acélszerkezetét betonnal öntötték ki, a maga korában szenzáció számba ment, mára pedig ez az utolsó megmaradt példány az Egyesült Államokban. Mellette golyók lyuggatta STOP tábla. Ki is mondta, hogy keresztül utazik a 66-s úton, és belelo minden (csúnyaszó) táblába? Hmmm, Üvegtigris!

route 66 túra

Következo megállónk egy régi bányászmúzeum, ami többek között egy muködo T-modellel is büszkélkedhet. A tulajdonos az E-bayen vásárolta, majd szépen felújította.

A 66-os út csupán egy rövid szakasza, 13 mérföld érinti Kansast, majd átlép Oklahomába. Ennek ellenére, itt található a 66-os út leghosszabb távja és itt született a 66-os út megvalósítási ötlete is. A táj változatos: a dimbes-dombos vidéken haladó utat tölgy- és szilfák szegélyezik.

Vidáman dübörgünk a vadnyugaton át Oklahoma City felé. Az 1830-as években ezt a területet használhatatlannak nyilvánították, és rezervátum formájában felosztották öt indián törzs között - Choctaw (ezen a nyelven "Oklahoma" vörös férfit jelent), Chickasaw, Semiole, Creek, Cherokee, ok mind útban voltak a "civilizáció" déli terjeszkedésnél.

route 66 túra

Miamiban (még Oklahomában vagyunk...) befalunk egy kakukkos burgert, megnézzük a motorosboltot, ahol ki van az a gép is állítva, amit Brad Pittnek akart megvenni a felesége, de ez a hely több pénzt ajánlott érte!

Kis déli kitérovel meglátogatjuk az élo legendát: a világ legdurvább autó-átépíto mesterét Daryl Strarbird urat. A múzeumban ámulatba ejto autók sorakoznak. A legenda szerint a 60-as években ha épített egy autót, akkor abból elobb-utóbb matchbox modell lett. Ezeknek az eladásaiból a mai napig kap 1 centet

Hamarosan megérkezünk a világ legnagyobb totemoszlopához, ezt egy nyugdíjas bácsi 10 éven keresztül építgette. Csodálatos utak következek: a kétsávos aszfalt lágyan követi a dombok gerinceit, ez a 66-os "hullámvasút".

route 66 túra

Tulsat elhagyva áthaladunk az út legszukebb hídján - ez csak egysávosra sikeredett - majd párhuzamosan autózunk a régi 1920-as években épített úttal, több ponton rá is tudunk hajtani, és az útra benott bokrok/fák lombjait kerülgetve vezetünk nyugati irányba.

Este érkezünk mai szállásunkhoz.
5.nap: Stroud - Amarillo, táv: 511 km
Arcadiában található a POP benzinkút, itt kb. 500 féle(!) üdítot árulnak. Fura hely ez az Amerika.

Oklahoma Cityn átutazva ismét egy eredeti dinerben pihenünk meg, ahol talán még a KIRÁLLYAL is találkozhatunk! Nyugati irányban elérjük a Póniló-hidat, ami arról kapta a nevét, hogy a hídpillérek pónilovakra hasonlítanak. A híd elott vegyük elo a kamerát, érdekes lefilmezni, ahogy áthajtunk rajta.

route 66 túra

Hamarosan Clintonba érkezünk és beugrunk helyi 66-os múzeumba, itt mindenképpen érdemes megállni.

Egy faluval arrébb látható a Nemzeti 66-os Múzeum, ez egy apró skanzen. Bemutatja az 1800-as évek életét a vadnyugaton. Kicsit tovább autózva elérünk az élet-halál zónájába a 100. szélességi körhöz. A korabeli idokben a bankok nem adtak hitelt a tolünk nyugatabbra található földek megvásárlásához, mert szerintük az már sivatag volt, és a farmokat biztos tönkremenés fenyegette, ugyan mi teremne meg a sivatagban? Ebben a faluban nem hagyhatjuk ki az apró ajándékboltot sem. Oltári idos házaspárral találkozunk, és ami ott vár bennünket...(remélhetoleg nyitva lesznek!)

Shamrock felé igyekezünk, ahol nem csak ízletes ebéd vár bennünket, de itt van a U Drop Inn Conoco épület is, amely építészeti stílusa nagy szenzációnak számított a 30-as években.

Odaérve egy vicces kiállítást látogatunk meg: a szögesdrót múzeumot. Több ezer típus, minta, történelem - és persze ajándékbolt. Pár sarokra található Texas elso benzinkútja, mellette néhány ottfelejtett régi autóval.

A következo megálló Groom, az elferdült víztorony messze van a pisai-tól, de azért érdekes látvány. Ennél már csak a gigantikus kereszt érdekesebb ebben a faluban, amelyet 19 emelet magasra építettek, és mérföldekrol látható. Egyéb iránt ez a nyugati félteke legnagyobb keresztje.

 

route 66 túra

Az este fénypontja, amikor megérkezünk a híres-nevezetes texasi "Big Texan" steak-házba, ahol az igazán bátrak benevezhetnek az ingyenes és gigantikus kb. 2 kg-os steak, valamint saláta és italmenü elfogyasztásába. Hogy mi ebben az üzlet? Az egészet 60 perc alatt kell eltüntetni a tányérról, ha esetleg mégsem sikerül, akkor bizony ki kell fizetni a 80 dollár + adót. Eddig kb. 20 000 ember próbálta meg, átlagosan minden ötödiknek sikerül is! A legfiatalabb 11 éves volt, a legöregebb 72, és van, aki már több, mint 20 alkalommal jeleskedett...

A hotelben limuzin vár bennünket a vacsorához!

6.nap: Amarillo - Albuquerque, táv: 459 km
Indulás után hamarosan elérünk a Cadillac farmhoz Amarillo mellett. Graffitizni itt kötelezo!

Fél óra múlva keresztezzük a 66-os út felét jelzo táblát, a táv 1139 mérföld minden irányban, finom a kávézó pitéje, érdemes megkóstolni.

route 66 túra

Autóinkat a commanche és tucumcari indiánok földjén vezetjük keresztül. Glenrio-nál belépünk New Mexico-ba és 60 perccel vissza is állítjuk az óráinkat, ez itt a "Mountain Time Zone".

Néhány Route 66 utazónak a nyugat itt kezdodik: Tucumcari. Annyira reklámozza magát a város és kb. 2000 szállodai szobája, hogy eddig csak keveseknek sikerült kikerülni a helyet, mi is ilyenek vagyunk! Ha idonk engedi, akkor megnézzük a dínó múzeumot.

Santa Rosában beugrunk az autómúzeumba, ahol szebbnél szebb verdák vannak kiállítva. Nagyrészüket szerencsére meg is lehet vásárolni!
7.nap: Albuquerque - Holbrook, táv: 470 km
Elso látnivalónk ezen a napon egy meglehetosen érdekes hely: jégbarlang a sivatagban. Kb. 10 perces sétára lesz szükségünk a hely megtekintéséhez, ha lesz idonk, akkor felmászhatunk egy tuzhányó tetejére is, ez a túra már picit tovább tart, de megéri!

route 66 túra

Ebédünket Gallupban költjük el a legstílusosabb étteremben, ahová egykor hollywoodi sztárok is jártak, sot Ronald Reagan is megfordult már itt.

A nap fo látványossága a Petrified Forest Nemzeti Park, ahol 250 millió éves megkövesedett fákat hozott felszínre az erózió. A parkon hamar keresztül lehet autózni (csodálatos utak), de ha van kedvünk, tovább is elidozhetünk a holdbéli tájon. A legszebb részek a park túloldalán fekszenek, mint pl. a Kristályerdo, vagy a Szivárványerdo, itt egészen nagy kristályszerkezetu törzseket is láthatunk.

Estére érkezünk meg Holbrookba, ahol indián wigwamban töltjük az éjszakát! Ismét egy steak-ház vár bennünket vacsorával.
8.nap: Holbrook - Williams, táv: 372 km
Winslow városában megállunk egy percre azon a sarkon, ahol az Eagles 1972-ben megírta a "Take it easy" slágert! Hallgassuk meg!

route 66 túra

A "Kráter": 50 000 évvel ezelott egy gigantikus lyukat fúrt ide a becsapódó meteorit.

Kicsit nyomjuk a gázt és meg sem állunk a Grand Kanyonig. Csodálatos látvány tárul elénk. A merészebbek repülhetnek egy helikopteres kört a kanyon felett, garantáltan tátva marad mindenki szája az eléjük táruló panorámától.

A csodálkozás után egy újabb csodálkozás következik: megnézzük a Grand Kanyon c. IMAX filmet (minden idok legnézettebb IMAX óriásformátumú filmje), a vetítés 30 percig tart.

Hamarosan délre fordulunk és Williamsben szállunk meg, ami szintén egy klassz városka sok szuvenírbolttal és kávézóval gazdagon ellátva.
9.nap: Williams - Las Vegas, táv: 377 km
Nyugat felé tartva megállunk Ash Fork falucskában, és találgatjuk, vajon hogyan került a borbélyüzlet tetejére a Cadillac?

route 66 túra

Seligmanben egy különös boltban teszünk látogatást (az angol neve Rusty Bolt...), ahol addig nem látott szuveníreket lehet vásárolni, majd megreggelizünk a szomszédban Franknél.

Truxtonban egy, a 60-as évekbol ottmaradt kávézóban husölünk és az út melletti régi autó ablakában elolvassuk, hogy merre is kell továbbmennünk. Hackberryben megnézzük az 57-es Korvettet, iszunk egy üdítot és haladunk tovább a sivatagban.

Délután a neonváros Las Vegas közepén lévo kis motelünkben úszunk egyet a medencében majd mindenki mehet kaszinózni amíg a pénztárca bírja. Itt legálisan lehet házasodni, cégünk grátisz intézi a ceremóniát, de az Elvis-pap feláras!
10.nap: Las Vegas - Barstow, táv: 396 km
Ma viszonylag sokat utazunk egyenes utakon, a sivatag minden oldalról átölel, most nyugodtan bekapcsolhatjuk az mp3 zenéinket, idonk boven lesz hallgatni a jó kis autós dallamokat. A sivatagban is laknak emberek, mivel találunk néha postaládákat... Áthaladunk Bagdad (mindenképpen megállunk a Bagdad Caféban) vagy Siberia nevu falvakon.

route 66 túra

Amboyban lesz a legdrágább a benzin (amit gáznak hívnak az USA-ban), ezért ha tudunk, elgurulunk Ludlowba, itt ebédelhetünk is egy finomat.

Hihetetlenül hosszú vonatszerelvényekkel találkozunk majd útközben. Délután meglátogatjuk Calicot a szellemfalut, ami egy bájos régi bányászvároska.
11.nap: Barstow - Los Angeles, táv: 222 km
Reggeli indulás után az elso megálló az üvegfarm. A tulajdonos idot nem kímélve teleüvegezte a kertjét...Viszünk is neki egy ungarische unicumost ajándékba.

Lassan beérkezünk a metropolisz Los Angelesbe, az út végén természetesen megpillantjuk a Santa Monica mólót a jellegzetes körhintájával, ott, ahol az összes amerikai filmben a legszebb lányok görkoriznak.

route 66 túra

Talán fáj egy kicsit az elválás, de teljesült egy álom, mámoros érzés a végigdübörgött mintegy 4ooo kilométer és a rengeteg élmény, amit a hosszú út alatt láttunk és átéltünk!

route 66 túra
Ennek az útnak létezik hoszabb motoros verziója is!

Olvasd el az útról írt cikket!
 


További vízum és országinformáció: Külügyminisztérium

Az utazás alatt érintett ország vagy országok: USA
Jelentkezés:
vagy a Jelentkezés menüpontban tudsz jelentkezni, vagy töltsd le a jelentkezési lapot és küldd el nekünk faxon vagy emailben. Az út árait itt találod.

Keresés


kalandtura

Kalandtúrák (1)

motoros_utak

Motoros túrák (1)

korutak

Körutazások (1)

borwellness

A weblapot készítette ARI & webdesign-webtervezés-honlapkészítés
Friend Link: Nike Elastico Pro III IC Air Jordan 3.5 Men MBT Fora Gtx Women Nike Free Flyknit NSW MBT Flame Chaussures MBT Fora Gtx Damen Supra Bleeker Women Air Jordan 4 Adidas Ultra Boost Olympic Adidas John Wall 2 Homme Saucony Shadow 6000 Chaussures